Polka nowym najemcą schroniska Heßhütte!

Nasze schronisko Heßhütte zmieniło gospodarza.

Nowym najemcą została polka Pani Kazimiera Kozik, która zwyciężyła z 30 konkurentami ubiegającymi się o to stanowisko i tym samym zastąpiła wieloletniego najemcę Reinharda Reichenfelsera, który przeszedł na emeryturę.

Kazimiera Kozik urodziła się 12 marca 1988 r. w Gorlicach i dorastała w południowej Polsce. W latach 2009 do 2015 corocznie przyjeżdżała do Austrii w sezonie zimowym do pracy w hotelarstwie i gastronomii. W miedzy czasie poznała swojego partnera, Leopolda Aignera i wraz z nim od 2016 roku mieszka na stale w Gröbming, Austria.

Pani Kazimiera oprócz doświadczenia zawodowego oraz pasji do gastronomii jest również bardzo doświadczoną Alpinistką i uczestniczyła w wielu wyprawach w Ameryce Południowej, Afryce i Europie z Polskim Klubem Alpejskim m.in., na Mont Blanc, Cerro Aconcagua.

Heßhütte 1.699 m - schonisko leży w grupie masywu Hochtor, w Parku Narodowym Gesäuse , Alpy Ennstalskie, Styria, Austria
Dysponuje 43 lóżkami, 85 materacami i jednym pokojem zimowym (Winterraum). W tym sezonie otwarte od 21 maja 2020 do końca października 2020.

Gospodarz:
Kazimiera Kozik