Alpenverein Austria PTTK TOPR TPN

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące ubezpieczenia AV Weltweit Service, ekskluzywnej ochrony ubezpieczeniowej tylko dla członków stowarzyszenia górskiego Alpenverein.

• Jak jestem ubezpieczony za granicą jako członek stowarzyszenia Alpenverein?

• Jak jestem ubezpieczony w kraju stałego zamieszkania jako członek stowarzyszenia Alpenverein?

• Znajduje się w szpitalu poza granicami kraju stałego zamieszkania. Co powinienem zrobić? Kiedy zostanę przetransportowany do kraju stałego zamieszkania?

• Ważne przypadki specjalne: badanie jaskiń i podróże do obszarów objętych wojną

• Definicja określeń: koszty poszukiwania i ratownictwa / koszty transportu / koszty przewozu / ekspedycja
    Koszty ratownictwa

Koszty ratownictwa oznaczają koszty lokalnych jednostek ratowniczych (w przypadku zdarzeń w rejonach przygranicznych również koszty jednostek ratowniczych kraju sąsiadującego), które stają się niezbędne, kiedy ubezpieczony ulegnie nagłemu zdarzeniu lub wypadkowi bądź znajdzie się w niebezpiecznej sytuacji w górach lub na wodzie, w związku czym zachodzi konieczność jego ewakuacji z trudno dostępnego terenu jako osoby rannej lub zdrowej (tę samą definicję stosuje się odpowiednio w odniesieniu do wypadków śmiertelnych). Koszty ratownictwa to udokumentowane koszty poszukiwania i transportu ubezpieczonego z trudno dostępnego terenu

• do najbliższej przejezdnej drogi lub
    • do szpitala położonego najbliżej miejsca wypadku

Koszty transportu

Powstałe zagranicą (nie w kraju stałego zamieszkania) koszty medycznie niezbędnego transportu do najbliżej położonego i odpowiedniego szpitala do sumy ubezpieczenia w wysokości 10.000 EURO.

Koszty przewozu osób i koszty transportu zwłok w kraju

Jeżeli transport poprzedzała akcja ratownicza objęta zakresem ubezpieczenia, koszty przewozu rannych/chorych oraz koszty transportu zmarłych na terenie kraju głównego miejsca zamieszkania ubezpieczonego są zwracane bez ograniczenia kwotowego. Koszty przewozu oznaczają koszty transportu ze szpitala do innego szpitala położonego w pobliżu głównego miejsca zamieszkania*) lub bezpośrednio do głównego miejsca zamieszkania. Pod pojęciem kosztów transportu zwłok rozumie się koszty transportu zmarłego do jego ostatniego miejsca zamieszkania. Przewóz musi zostać zrealizowany przez jedną z organizacji wymienionych na karcie członkowskiej Alpenverein, w przeciwnym razie zwrot kosztów następuje maksymalnie do wysokości 750, - EUR

Europ Assistance , Tel. +43/1/253 3798, Fax +43/1/313 89 1304, E-mail: aws@alpenverein.at

Ekspedycja

Ekspedycją jest podróż nazywana przez organizatora „ekspedycja” lub podróż trwająca kilka dni albo tygodni z częściowo eksploracyjnym lub badawczym charakterem do rzadkich albo nigdy nieodwiedzanych terenach bez stałej infrastruktury (np. schronisk).

Tłumaczenie poglądowe w celach informacyjnych.
    Tylko oryginalna niemiecka wersja jest wiążąca!

Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie skontaktuj się z agencją ubezpieczeniową KNOX:

KNOX Versicherungsmanagement GmbH
Resselstraße 33