Już 118 schronisk bierze udział w inicjatywie, która narodziła się w 1999 roku w Bawarii i obecnie obejmuje 40 pasm górskich w 3 alpejskich krajach. Alpy to niesamowite połączenie dzikiej natury z wielowiekową kulturą ludności zamieszkującej te tereny. Dziedzictwo, które warto zachować dla przyszłych pokoleń: prawdziwe regionalne rękodzieło, rzemieślnicze techniki produkcji rolnej, a przede wszystkim unikalny kulinarny świat. Naszym gościom, którzy zziajani, zasapani, przemoknięci i wygłodniali, z zachwytem i wdzięcznością pochylają się nad prostymi potrawami, mówimy: tak smakują góry!
Warunki konieczne do uzyskania odznaki „Tak smakują góry” – „So schmecken die Berge”:
produkty pochodzące od lokalnych producentów i hodowców, działających w promieniu ok. 50 km od schroniska,
codziennie w ofercie znajduje się danie mięsne i wegetariańskie, napój alkoholowy i bezalkoholowy, pochodzące, bądź przygotowane z surowców z regionu,
oferowane dania odpowiadają sezonowej dostępności produktów,
w miarę możliwości wybór produktów z upraw lub hodowli ekologicznych,
unikanie wyrobów porcjowanych pojedynczo,
udokumentowane pochodzenie produktów,
kontrola przestrzegania wytycznych inicjatywy „So schmecken die Berge” przez niezależnych kontrolerów.
Ale co my z tego mamy
Smak? – Zniewalający!
Zapach? – Absolutnie niepodrabialny!
po prostu, siedzimy i jemy zdrowe pyszności w zapierających dech w piersiach „okolicznościach przyrody”,
wędliny i mięso, mleko, sery, jajka, owoce i warzywa, zioła, miód, nalewki, pieczywo z zapachem alpejskich łąk – tego możecie się spodziewać w schroniskach z odznaką „So schmecken die Berge”,
jeśli w ofercie jest piwo lub zamorskie specjały, jak kawa lub czekolada, to ze znaczkiem fair trade, a wyprodukowane w regionie,