Alpenverein Austria PTTK TOPR TPN

Sporty górskie w Austrii & COVID-19

Wytyczne Zrzeszenia Związków Alpejskich w Austrii (VAVÖ) dotyczące uprawiania sportów górskich podczas epidemii koronowirusa.

Preambuła

Jako miłośnicy sportów górskich i outdoorowych potrafimy być odpowiedzialni za siebie, działać świadomie i rozpoznawać potencjalne ryzyko, jak również wiemy, czym są koleżeństwo i doświadczenie. Niespodziewanie i nie mając żadnych wcześniejszych doświadczeń, zostaliśmy obecnie skonfrontowani z nowym i niebezpiecznym wirusem na bliżej nieokreślony czas. Dlatego musimy nasze nam dobrze znane środki bezpieczeństwa rozszerzyć o kilka dodatkowych działań, aby zminimalizować ryzyko zakażenia podczas uprawiania sportu wraz z osobami, z którymi nie mieszkamy w jednym gospodarstwie.
Eksperci z Alpenverein (ÖAV) i Naturfreunde (NFÖ) opracowali we współpracy ze Zrzeszeniem Związków Alpejskich w Austrii (VAVÖ) wytyczne dotyczące wykonywania sportów górskich w czasie epidemii koronawirusa, które są zgodne z rozporządzeniami rządu federalnego, a jednocześnie umożliwiają rozsądne i pełne radości uprawianie sportu. Składają się one z siedmiu podstawowych zasad, które zostały poszerzone o dodatkowe zalecenia odpowiednich dla danej dyscypliny sportowej.

1.      Wyruszaj w góry, tylko jeśli jesteś zdrowy

Pamiętaj, że możesz stwarzać potencjalne ryzyko zakażenia dla innych osób oraz o utrudnieniach, którymi obarczone są teraz jednostki ratownicze w związku z koronawirusem.

2.      Nadal zachowaj odstęp

Zgodnie z obowiązującą ustawą zachowanie minimalnego odstępu nie jest wymagane podczas uprawiania sportu. Niemniej zalecamy nadal – gdzie tylko jest to możliwe – utrzymywać odstęp 1 metra. W każdym razie od osób, które nie należą do Twojej  grupy.

3.      Uprawiaj sporty górskie raczej w małych grupach

Pamiętaj: im większa grupa, tym trudniej zachować odstęp.

4.   Zrezygnuj z dotychczasowych rytuałów

Np. podawanie ręki, objęcia, buziaczki, picie z jednej butelki itd.

5.   Przestrzegaj zasad higieny

Szczególnie, gdy ze sprzętów sportowych korzysta kilka osób, regularnie myj i dezynfekuj ręce. Do plecaka zapakuj maseczki i środki do dezynfekcji.

6.   Udzielając pierwszej pomocy, postępuj jak dotychczas

Udzielając pierwszej pomocy, postępuj według powszechnie przyjętych wytycznych, a dodatkowo załóż maseczkę.

7.   W samochodzie tylko 2 osoby w jednym rzędzie

Bez maseczki mogą łącznie z kierującym zasiadać w jednym rzędzie tylko 2 osoby. Korzystaj raczej z transportu publicznego.

8.   Przestrzegaj regulaminu w schroniskach

Wybrany nocleg musi być wcześniej zarezerwowany! Jeśli chcemy przenocować w schronisku, oprócz maseczki powinniśmy posiadać również własną poszewkę na poduszkę i śpiwór, ponieważ z przyczyn higienicznych tego lata schroniska nie udostępniają kołder.

Ważne: Pamiętajcie proszę, że wytyczne są publikowane z konkretną datą. Nowe przepisy i spostrzeżenia mogą spowodować zmianę lub aktualizację wytycznych. Na stronach stowarzyszeń zawsze znajdziecie ich aktualną wersję.

Wien, Innsbruck
01.07.2020

Zalecenie według dyscyplin sportowych

A)Wędrówki górskie/alpinizm/turystyka skiturowa/wędrówki na rakietach śnieżnych

Przestrzeganie podstawowych zasad.

B)Wspinaczka sportowa (trasy wspinaczkowe) & outdoor bouldering

1. Przestrzegaj podstawowych zasad.
  2. Regularnie dezynfekuj ręce.
  3. Podczas wpinania liny do karabinka nie przytrzymuj jej zębami, nie wkładaj do buzi.
  4. Stosuj własny sprzęt: ekspresy, zestaw asekuracyjny, liny.
  5. Kontrola partnera z odległości: partnerzy proszą się nawzajem o kontrolę węzłów, karabinków, sprzętu asekuracyjnego oraz pasów i obserwują się przy tym nawzajem.
  6. Asekurując inną osobę, noś maseczkę, a następnie zdezynfekuj ręce.

C)Via ferrata

1. Przestrzegaj podstawowych zasad.
  2. Zrezygnuj ze wspinaczki, jeśli na szlaku znajduje się już kilka osób i może dojść do zatoru.
  3. Miej wzgląd na innych i cierpliwie czekaj na starcie.
  4. Dobieraj tempo w taki sposób, aby nie zbliżyć się zbytnio do innych osób.
  5. Wyprzedzaj tylko w takich miejscach, gdzie możesz zachować wymagany odstęp do drugiej osoby, a asekuracja nie jest konieczna (ustęp, pasmo).
  6. Opuść jak najszybciej obszar zejścia po zakończeniu via ferraty.
  7. Wspinaj się tylko zgodnie z kierunkiem ruchu, nigdy w kierunku przeciwnym.
  8. Noś rękawice wspinaczkowe.

D)Wspinanie metodą wyciągową/wspinaczka alpejska/szlaki wysokogórskie

1. Przestrzegaj podstawowych zasad.
  2. Na stanowisku asekuracyjnym mogą się znajdować maksymalnie 2 osoby.
  3. Kontrola partnera z odległości: partnerzy proszą się nawzajem o kontrolę węzłów, karabinków, sprzętu asekuracyjnego oraz pasów i obserwują się przy tym nawzajem.
  4. Zdezynfekuj ręce przed i po wspinaczce.

E)Kolarstwo górskie/trekkingowe

1. Przestrzegaj podstawowych zasad.
  2. Im wyższa prędkość, tym większy musisz zachować odstęp: 5 m na odcinkach pod górę, 20 m na odcinkach płaskich i z góry.
3. Wyprzedzaj tylko, jeśli jest to konieczne i w miejscu, gdzie możesz zachować minimalny 2-metrowy odstęp boczny. Manewr wyprzedzania wykonaj szybko.
Uwaga: Pamiętaj proszę, że wytyczne są publikowane z konkretną datą. Nowe okoliczności i rozpoznania mogą spowodować zmiany lub aktualizacje. Na naszej stronie www.alpenverein.at znajdziesz zawsze ich aktualną wersję.