Plac budowy schronisko Seethalerhütte 2740 m w Dachstein

Najwyżej położony plac budowy w Górnej Austrii wchodzi w drugi etap prac. W 2018 roku zakończy się budowa, a schronisko Seethalerhütte zostanie otwarte.

By trzymać się tego ambitnego harmonogramu rozpoczęcie budowy zostało „przesunięte“ na początek czerwca. Wszyscy zainteresowani mają nadzieję, że lata nie popsuje kapryśna pogoda, jak to miało miejsce w zeszłym roku.

Z powodu intensywnych opadów śniegu „stara“ siedziba Seethalerhütte została całkowicie przykryta śniegiem, a w jej miejscu wystawały wyłącznie maszty anten. Ze względu na sprasowany śnieg nie można było dostać się do środka. Decyzja, by odrobinę cofnąć nowy budynek, okazała się trafiona, gdyż przez całą zimę było widać ściany piwnic – nie zostały zasypane śniegiem. Żadna zima nie pokrzyżuje nam więcej planów!

W związku z tym, że zależne od pogody prace betonowe zostały zakończone w zeszłym roku zgodnie z planem, w tym roku można wykorzystać wczesny etap ładnej pogody, by dostarczyć wymagane materiały i przygotować plac  budowy. Wszystkie części z drewna (ściany zewnętrzne, ściany pośrednie) zostały już przetransportowane na miejsce budowy, dzięki czemu nie jesteśmy zależni od pogody.

Wsparcie
W akcji wspierającej budowę Seethalerhütte wzięło już udział około 400 osób, którzy zebrali w sumie 64.000 Euro. Wielkie podziękowania dla wszystkich darczyńców! Bylibyśmy bardzo wdzięczni za każdą dalszą pomoc i wsparcie przy budowie naszego schroniska.
Więcej informacji o akcji i projekcie można znaleźć na następującej stronie www.alpenverein.at/austria-crowdfunding