Wyniki referendum

Połączenie tras zjazdowych na lodowcach udaremnione w wyniku referendum

W lawinie złych wiadomości dotyczących alpejskich lodowców umknęła bardzo ważna informacja o wyniku referendum w sprawie połącznia dwóch ośrodków narciarskich na lodowcach.

Większość mieszkańców austriackiego St. Leonhard w dolinie Pitztal głosowała w referendum zorganizowanym 17.07.2022 przeciw połączeniu ośrodków narciarskich na lodowcach Pitztal i Ötztal. Zwolennicy fuzji ośrodków podkreślali głownie aspekty gospodarcze, przeciwnicy, w tym Österreichischer Alpenverein, krytykowali nieodwracalne skutki takiej ingerencji w środowisko naturalne.

Tylko siedem procent powierzchni Austrii można dziś uznać za naturalne, nietknięte przez człowieka. Zapoczątkowany w 2016 roku projekt połączenia ośrodków narciarskich „Pitztal – Ötztal“ stanowiłby zagrożenie dla tego drogocennego wysokogórskiego obszaru. Lipcowe referendum w St. Leonhard im Pitztal ukazało jednoznacznie nastroje mieszkańców, ponad połowa (50,4%) odrzuciła pomysł połączenia ośrodków. Również Pitztaler Gletscherbahnen (Koleje Linowe w Dolinie Pitztal) wycofały swoje poparcie dla tej inwestycji.

Alpenverein od samego początku odrzucał ten projekt ze względu na brutalną ingerencję we wrażliwy wysokogórski ekosystem. Wspólnie z innymi organizacjami pozarządowymi (NGO) oraz ekologami przedstawiono negatywny wpływ projektu na faunę i florę, krajobraz oraz na turystykę letnią w tym regionie. Dzięki Inicjatywie Obywatelskiej Feldring (Bürgerinitiative Feldring) udało się zebrać 168.000 podpisów pod petycją przeciw połączeniu ośrodków narciarskich. Zdecydowana postawa tak dużej ilości osób jest ważnym demokratycznym instrumentem, i stanowi jasny i wiążący przekaz dla polityki oraz branży turystycznej.

Satysfakcja w Alpenverein

„Alpenverein przyjmuje z satysfakcją i radością wynik referendum. To ważny sygnał na rzecz ochrony środowiska oraz klimatu”, podkreślił Andreas Ermacora, przewodniczący Österreichischer Alpenverein. Alpenverein jako organizacja dbająca o ochronę środowiska angażuje się od lat w ochronę lodowców wraz z przyległymi obszarami Alp wysokich.

Więcej informacji (w j. niemieckim) o lodowcach znajdziecie tu: