Alpenverein Polska na zimowym biwaku n.p.m

I już po … 11 Biwaku zimowym, organizowany przez redakcję „n.p.m.” promująca bezpieczeństwo w górach zimą. Gościem był Łukasz Supergan, który przeszedł samotnie Łuk Karpat i nie tylko.

Nie zabrakło naszego honorowego członka Krzysztofa Wielickiego, który świetnie opowiedział na podstawie swoich wypraw czego nie można robić w górach. Oczywiście Krzysztof zaczarował publiczność swoja spontanicznością i ogromnym doświadczeniem.

Pierwszy raz na biwaku pojawił się Teatr im. Cypriana Kamila Norwida z Jeleniej Góry, który wystawił sztukę „Każdemu Everest”. Świetna sztuka podkreślająca polski zimowy himalaizm i współczesną etykę wypraw komercyjnych. Dla wszystkich zagrał czeski zespół Heebie Jeebies, gdzie biwakowicze bawili się do białego rana.

W ciągu 3 dni biwakowicze zaznajomili się z tematyką górską. Pogoda też pokazała swe surowe oblicze zacinając śniegiem i porywając namioty.

Na zakończenie biwaku, goście mogli sprawdzić zdobytą wiedzę podczas niedzielnej gry terenowej, 6-osobowe zespoły, które nazywały się jak ośmiotysięczniki, rywalizowały o atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów biwaku.

Alpenverein Polska ufundowało 5 członkostw i każdemu biwakowiczowi wręczono upominek.

Cieszymy się, że biwak się udał, śnieg dopisał i wszyscy byli zadowoleni.

Beata Walaszek Doradca i koordynator Alpenverein Polska

Zdjęcia:

Jarosław Tomaszewski / NPM
Przemysław Jakubczyk / Olympus
Beata Walaszek

:: trwa odliczanie ::

NOWA KARTA
ALPENVEREIN 2017

Alpenverein

Czy wybierasz się w 2017 na narty w Alpy?